Na het overlijden van iemand moeten de naasten een aantal zaken regelen en keuzes maken voor de uitvaart. De belangrijkste daarvan staan hieronder aangegeven.
- Huisarts bellen
Na het overlijden belt u eerst de huisarts. Die stelt de overlijdensverklaring op. Is uw dierbare in het ziekenhuis overleden, dan zorgt de dienstdoende arts voor die verklaring.
- Uitvaartbegeleider bellen
Daarna belt u de uitvaartbegeleider. Samen bespreken we wanneer ik naar u toe kom.
- Laatste verzorging en opbaring
Samen met u geven we de overledene de laatste verzorging. Als u dat niet zelf wilt doen, kunnen we dat ook aan gespecialiseerde verzorgers overlaten. Vervolgens besluit u of u uw dierbare thuis of in een rouwcentrum wilt opbaren.
- Kist of wade kiezen
Daarna gaan we na of u de overledene wilt laten begraven of cremeren in een kist of een wade. Bij een wade blijven de contouren van het lichaam zichtbaar en wordt de overledene op een opbaarplank gelegd. Ik zorg ervoor dat de kist of wade van uw keuze bij u thuis of in het rouwcentrum wordt bezorgd.
- Uitvaartplechtigheid: hoe, wat en waar?
Afhankelijk van de keuze van begraven of cremeren, bespreken we samen waar de uitvaartplechtigheid wordt gehouden. Dat is ook afhankelijk van het verwachte aantal bezoekers. Wanneer vindt de uitvaartplechtigheid plaats? Wie gaat er spreken tijdens de plechtigheid? Worden er kaarsen aangestoken of andere rituelen uitgevoerd? Welke muziek wordt gedraaid? Heeft u andere wensen voor de plechtigheid? Is er gelegenheid tot condoleren en wordt daarbij een hapje en een drankje aangeboden? Hoe worden de bezoekers van de plechtigheid uitgenodigd: via een rouwkaart, email of andere kanalen? Samen bekijken we wie wat moet doen om de plechtigheid goed te laten verlopen.
- Rouwvervoer
Samen met u bepalen we hoe de overledene op de dag van de uitvaart wordt vervoerd. Dat kan in een gebruikelijke rouwwagen, maar ook in de eigen auto, camper, koets, rouwbus, boerenwagen of bakfiets.